Европейската комисия препоръчва да отпаднат карантините и тестовете за пътниците, които пътуват със самолети от една в друга зона със сходна епидемиологична ситуация в общността. Това съобщиха от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, в която членува Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Изготвената стратегия на ЕК "Да се пазим от COVID-19 през зимата" посочва, че трябва да се опростят процедурите. Това включва и подаване онлайн на необходимите документи за попълване при влизане в страните и изграждане на ефективни информационни връзки между страните, така че да се проследяват контактите в общността при пълно зачитане на правилата за защита на данните. Необходима е и координация на комуникацията между авиокомпании, летища, места за настаняване и здравните власти.

ЕК прие Стратегия за устойчиво управление на пандемията от COVID-19 през зимата

ЕК прие Стратегия за устойчиво управление на пандемията от COVID-19 през зимата

Координирани мерки на правителствата, дистанция, ваксини

ЕК препоръчва карантината и тестването на пътници да са недискриминационни и пропорционални между налагащите ги държави.

Брюксел предлага принудителната изолация, дори след завръщане от рискова държава, да е с максимален срок от 7 дни и да се прекратява при представяне на отрицателен тест за COVID-19.

В документа на ЕК е записано и че трябва да се насърчи безплатният достъп до бързи тестове, както и да се използват приложения за проследяване и предупреждение на контактите на заразени с коронавирус.

От Комисията са категорични , че за деца на възраст под 2 години не трябва да се изисква PCR или друг тест за коронавирус.