За ясни правила на работата на екскурзоводите настояват от браншовия съюз във Варна, съобщава БНТ.

Преди приемането на нов закон през есента над 600 експерти със солиден дългогодишен опит са внесли своите предложения за промени.

От Съюза на екскурзоводите в България настояват туристите в България да се видят само от лицензирани екскурзоводи и то при ясно регламентирани тарифи. Именно за тази промяна те настояват в Закона за туризма. Според бранша така ще бъде пресечен сивият сектор в бранша.

Екскурзоводката Светлана Антонова коментира, че трябва да има механизъм, който да задължи туроператорите да ползват само лицензиран екскурзовод. Според нея е необходимо да има и туристическа полиция.

От бранша смятат, че работата на екскурзоводите е ниско платена, предвид ненормираното работно време и спецификата на труда. От Съюза на екскурзоводите в България настояват да бъде въведен регламент за качествено образование и перфектно владеене на български и чужди езици за всички, които желаят да упражняват професията екскурзовод.

С носталгия екскурзоводите си спомнят за френските групи, които са им носили двойна печалба - от нощувки и екскурзии. Работата с гърци, евреи и българи определят като предизвикателство. Все по-често обаче нашенците избират най-евтиното и се лишават от услугите на екскурзовода.