Ще се сформира работна група с участието на представители на екскурзоводите в България, за да направи преглед и анализ на съществуващото законодателство, свързано с упражняването на професията и неговото усъвършенстване. Това е заявил министърът на туризма Евтим Милошев на среща със сдруженията на екскурзоводите, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Срещата се е провела във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за отмяна на лиценза за екскурзоводи понеже "нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничения на конкуренцията". На нея присъстваха представители на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюзът на екскурзоводите в България - Варна и Югоизточен съюз на екскурзоводите "Ваня Райкова" - Бургас.

В своята позиция по казуса Министерството на туризма коментират, че професията "Екскурзовод" е комплексна и изисква не само специализирани знания, но и широк набор от комплексни познания от различни области, умения и компетенции.

Тази професия е свързана с обществения интерес като чрез прилагане на законовите разпоредби се цели постигане както на предварителен контрол, така и на последващ контрол по спазване изискванията на Закона за туризма и осигуряване на оптимална защита на интересите на потребителите на екскурзоводските услуги с фокус върху качеството им, както и с цел защита на професионалните интереси на тази професионална общност, посочват още от туристическото министерство.

Милошев се е обърнал към екскурзоводите, като е казал, че те са "посланиците на дестинация България пред света" и "вярното интерпретиране на фактите и информацията за България и туристическите обекти, които един екскурзовод поднася пред нашите гости, пряко влияе върху имиджа ни и устойчивото развитие на българския туризъм,"

Припомняме, че в началото на май КЗК видя "ограничения на конкуренцията" в нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, с мотив, че лицензът не гарантира качеството на услугите и е възможно да има спекулация с високи цени и ниско качество.

Също така Комисията иска да премахне и забраната чуждестранните екскурзоводи да изнасят беседа извън превозното средство, с което се придвижват. 

Съюза на екскурзоводите в България излязоха с позиция, че лицензът гарантирането на качеството на услугата предлагана на клиентите.

Екскурзоводи и КЗК в спор нужен ли е лиценз

Екскурзоводи и КЗК в спор нужен ли е лиценз

КЗК иска да премахне и забраната чуждестранните екскурзоводи да изнасят беседа извън превозното средство