Недоволни хотелиери и транспортни фирми готвят мащабен протест в неделя заради блокада по пътя към ски зоната в Банско, съобщава кореспондентката на БНР.

До блокирането на движението се стигнало заради проверки на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и полицията.

Спирани са леки автомобили и бусове, извозващи туристите до и от планината. Стотици скиори не са успели да стигнат до ски зоната. Този път е единствената алтернатива през почивните дни, когато кабинковият лифт е много натоварен.

От "Автомобилна администрация" и полицията предприеха масовите проверки заради твърдение на дружеството-концесионер, че десетки бусове незаконно превозват туристи.

Протестът утре е планиран пред началната станция на кабинката. Туристическият бизнес в Банско изпрати отворено писмо до министъра на туризма и местната власт. В него остро изразява недоволството си срещу концесионера.

Представителите на бизнеса смятат, че проверките са породени от напрежението заради промените от концесионера условия за ползване на паркингите на долна и горна станция на лифта. За всяко влизане се заплаща по 12 лева. Премахнати са и 15-те минути безплатен престой.