Хотелиери от Балчик се тревожат за летния сезон заради драстичния спад на туристите от началото на април, съобщава bTV.

Причината e масовото анулиране на резервации от румънци по Северното Черноморие, тъй като не е ясно кога и дали изобщо ще могат да почиват у нас.

От бранша негодуват, че България остава единствената държава, предлагаща туристическа услуга, в която не е ясно кога ще може да се посрещат чуждестранни туристи.

Балчик е предпочитано място от румънците както за лятна почивка, така и за по-кратки ваканции. През миналата година повече от 120 000 граждани на северната ни съседка са почивали в курортите в общината, като се реализирали близо половин милион нощувки.

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

От утре хотелите могат отново да отворят

"Имаме от страна на румънски пазар доста анулации. Хората имаха резервации и за Великден и майските празници. Опитаха се веднъж да променят периода, но с това, че нямаме ясна дата за отварянето на границите и свободното придвижване на чужди граждани, особено на румънски пазар, не знем какво ще се случи", обясни управител на семеен хотел и ресторант.

Родните хотелиери се опасяват, че направените вече резервации може да се отменят и да се направят за нашите конкурентни държави - Гърция и Турция.

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

При спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито

Представителите на бранша не вярват, че българите ще спасят сезона на север, тъй като пътят с автомобил от София до Балчик е около 7 часа.

Въпреки че почти всички заведения по крайбрежната алея са отворени, клиенти в тях няма.

В подкрепа на туристическия бранш местната власт реши да опрости наемите от април до юни, включително на всички търговски обекти, които са разположени на общинска собственост.

Припомняме, вчера беше решено, че от 1 юни се разрешава пътуването между България, Гърция и Сърбия без карантина. 

От 1 юни пътуваме на Балканите без карантина

От 1 юни пътуваме на Балканите без карантина

Мисли се и за отварянето на ресторантите от 1 юни