Месеци преди откриването на летния сезон хотелиери в Слънчев бряг се оплакват от недостиг на квалифицирани кадри за работа. Всяка година при интервюта за работа кандидатстват само неквалифицирани кадри и липсват желаещи, а тази година един рецепционист ще получава заплата раван на средната за страната.

"Ние проблеми с работници нямаме имаме проблеми с необразовани работници. Като цяло има работници желаещи около 100- 120 хиляди от Украйна, Беларус и Русия. Но не затова иде реч искаме тука в нашите училища да се обучават хората", коментира пред БНТ хотелиерът Веселин Налбантов. 

Камериерка, която ще бъде наета по Черноморието би трябвало да получава около 800 лева според последните увеличения, като сервитьорите и барманите, които владеят поне два езика ще получават повече.

Работодателите искат отпадане на ограниченията за наемане на работници от трети страни

Работодателите искат отпадане на ограниченията за наемане на работници от трети страни

Има недостиг на близо половин милион работници

Проблемът с кадрите е от години, защото повечето от професионалистите избират да работят в чужди курорти, където и заплащането им е в пъти по-голямо.

"От къде ще ги вземем тези високи заплати, когато туристите плащат това, което плащаха и през миналата година. Да за образованите ще има повече пари това е съвсем естествено, но при нас идват необразовани хора не искам да обиждам някого и искат да получават повече от лекарите", обяснява Налбантов.

Български хотелиери и тази година ще наемат работници от Украйна, Беларус и Русия, за да не останат без персонал.

Караянчева отчете красноречивите доказателства за увеличен брой туристи у нас

Караянчева отчете красноречивите доказателства за увеличен брой туристи у нас

България играе важна роля за партньорството между страните-членки на ОЧИС в областта на туризма