Българските хотелиери не се притеняват от войната в Украйна за предстоящия летен сезон. Напротив, те очакват повече туристи това лято. Това заяви председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов в предаването "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

От туристическия бранш са оптимисти, тъй като през зимния сезон е отбелязан ръст от 44 процента.

"Удвояването на туристите, което видяхме през зимата, ще го наблюдаваме и през лятото", смята Драганов.

Председателят на Института за анализи увери, че загубата на украински и руски туристи ще бъде наваксана от други страни, най-вече съседски.

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

ВМС: Туристи нямат да прескачат мини по плажа

И от ВМС изразиха съмнение в достоверността на информацията - целяла да предизвика страх

"Украинците и руснаците са 5% от това, което е било в предходните години. Туризмът не се ползва от продукции, а от коронавируса. Разбира се, няма да е добре за нас, ако 200 предприятия не могат да произвеждат, защото техните работници да не могат да пътуват. Но освободената авиация, екипажи и интересът към нови дестинации увеличава интереса към България", убеден е Драганов.

По темата за бъдещето на кадрите в туризма той заяви, че парите за образование трябва да се обвържат с българската икономика. "Не сме чак толкова богата държава, че да плащаме на всички образованието", категоричен е председателят на Института за анализи в туризма.

По думите на Драганов, трябва да се търси начин за интеграция на украинските бежанци.

"На добро сърце помещаваме бежанците, но мястото им не е в хотелите. Не се прави така. Обричаме тези хора на дълъг престой и им даваме пари, но след третия месец какво правим с тях? Имат навика да получават по 40 лв. на ден, но не сме ли направили останалите опити за специализацията - ще имаме проблем", подчерта той.

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

До 150 000 работни места може да заемат украинските бежанци

Друг е въпросът колко от тези места ще бъдат заети

Подходът е правилен изначално, но Драганов обърна внимание, че в Европейската директива за бежанците е посочено, че на тях трябва да се дават пари, а не да се предоставя престой в хотели.