Тази година летният сезон ще е катастрофа. Това прогнозираха туроператори на кръгла маса „Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон - лято 2015 г." във Варна. На дискусията присъства и социалният министър Ивайло Калфин.

Очаква ни един от най-лошите сезони за последните 10-15 години", категоричен бе управителят на „Сънтурс" Венцислав Танчев, цитиран от Varna.utre.bg. Танчев е представител на германския туроператор „Алтурс".

На руския пазар положението е най-трагично. Записванията там клонят към нула. На Албена например няма записан нито един летовник от Русия. По същия начин стоят нещата и на Св. Константин. Подобно е положението и с украинските туристи.

Браншовици коментират, че ситуацията с липсващите туристи ще доведе до ожесточена ценова война с конкурентите - Турция и Гърция. България щяла да загуби, защото нямаме буфер, с който още да се свалят цените. Нямало и алтернативен пазар, който да компенсира липсващите летовници от Русия и Украйна. От бранша са на мнение, че единственият вариант е да привлекат туристи от Беларус, но е необходима помощта на държавата, тъй като беларусците също влизат у нас с визи.

Записванията на украинци и руснаци са с 50% по-малко до момента. Визите остават един от най-сериозните проблеми, както и все по-краткият летен сезон. Липсата на достатъчно реклама също се усещала, оплакват се още от туристическия бранш.

Въведената наскоро задължителна застраховка „трудова злополука" за работещите в туризма е друг проблем за бранша. Не на последно място те поставят драстичния скок на таксата за паркинг на туристическите автобуси на летището. Ако през 2013 г. е била 80 лв., а през 2014 г. - 180 лв., това лято тя ще стигне до 400 лева.

Хотелиери и туроператори се жалват и от продължаващите да шетат навсякъде сред туристите джебчийки.

От Външно министерство обещаха 58 души от ведомството да бъдат изпратени в Киев и Минск. Целта е да се ускори процесът по издаването на визи. От Министерството на туризма пък щели да водят чуждестранни журналисти на турове у нас. Те след това щели да споделят с аудиториите си колко прекрасна дестинация е нашата страна.

За да се запази румънският пазар, който миналата година е наброявал 1 млн. души, министерството ще прави форуми в северната ни съседка, чрез които да агитира за здравен туризъм.

Според Ивайло Калфин един от начините за справяне с проблемите е 16-годишните да могат да работят в туризма при облекчени правила, а безработните, които остават след края на сезона, да карат курсове за преквалификация.