Годината преминава под знака на световната пандемия, причинена от COVID-19, а туризмът е сред най-пострадалите отрасли. Кризата ни изправи пред редица предизвикателства както за опазване на здравето, така и за стабилизиране на икономиките. Това се посочва в обръщение на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова до годишната конференция на "Travel Academy", поднесено от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева. Форумът е под мотото "Новото нормално" и включва дискусии за последиците от пандемията в туризма.

По данни на Николова през първото полугодие международните пътувания са намалели с 65%.

Според нея в настоящата ситуация е особено важно да обърнем нов поглед към бъдещето на сектора, да потърсим иновативни начини за привличане на туристи, да откроим перспективни продукти и услуги. Министърът посочи, че летният сезон отбеляза 70% спад в световната индустрия и около 90% понижение в резервациите. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори са 85%.

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Очаква се интерес към СПА и бизнес туризма от сънародниците ни

Николова подчерта, че България също е отбелязала сериозни спадове. В подкрепа на думите си тя посочи, че повече от 2 месеца бяха спрени организираните туристически пътувания, а морските ни летища отчитат двуцифрени намаления в броя на полетите. Чуждестранните туристи от началото на годината пък са едва 1,1 млн., Същевременно обаче по думи на Николова кризата е насърчила вътрешния туризъм - българите, пътували в страната ни, са над 2,5 млн. Над 900 000 са били нашите сънародници в местата за настаняване в морските общини от началото на летния сезон до 22 септември.

Летният сезон бе сезон на българите и очакваме те да посетят активно и нашите зимни и СПА курорти, заяви и зам.-министър Георгиева. Според нея ще разчитаме и на съседните балкански пазари за зимния сезон.

В обръщението си вицепремиерът се спира и на мерките на правителството в подкрепа на бизнеса и потребителите. По нейни д,ме мярката 60/40 работи добре и е удължена от кабинета до края на годината. За хотелиери и ресторантьори тя се трансформира в 80/20, запазвайки над 22 000 работни места в бранша. Очаква се така да се съхранят още 11 000 позиции и общият им брой да надхвърли 30 000.

Николова допълва, че към решението за отпускане на държавна помощ от 35 евро за седалка за туроператори, ползващи чартъри за туристи, също има интерес и за държавната помощ вече са подадени 17 заявления. Подписан е и договорът за предоставяне на 10 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020" за туроператори и турагенти.

България е една от първите държави, получила печата Safe Travels stamp като сигурна дестинация, завършва посланието си вицепремиерът.