Министерство на туризма е задействало процедура за определяне на минимални цени на нощувка в хотелите с 3, 4 и 5 звезди, по настояване на туристическия бранш, съобщава 24 часа.

Към момента ведомството е отправило запитване само до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за това дали подобни минимални цени, под които хотелите да не могат да предлагат нощувки, не нарушават българските закони за защита на конкуренцията или свързани с тях европейски директиви. Отговорът на КЗК се очаква до края на януари.

"Не е правена разработка какви ще са точно тези цени. В зависимост от становището на КЗК ще създадем работна група и ще обсъдим с бранша конкретни предложения", коментират туристическото министерство.

Мотивите за въвеждането на минималните тарифи са два. Единият е, че собственици на по-малки обекти често се оплакват от дъмпинг. При него хотели с категория 4 звезди, например, продават нощувки с цената, която се предлага и от обекти с 2 звезди.

Другият мотив е, че такива минимални цени биха могли да послужат и като основа за минимално данъчно облагане за всяка отделна категория, а това би помогнало да се изсветли хотелиерският бизнес, казват от министерството.

На големите хотели и вериги минималните цени ще служат за повече предвидимост в бизнеса, казват от туристическото министерство. Общият брой на хотелите с 3, 4 и 5 звезди у нас към момента е 6144.