След миналото лято са предприето мерки за намаляване на инцидентите с удавяния по Българското Черноморие, съобщиха от Министерството на туризма.

Броят на неохраняемите морски плажове се намалява чрез провеждане на тръжни процедури за отдаването им под наем. Към момента предстои да бъдат проведени процедури за отдаване под наем на общо за 23 плажа. За пръв път с цел прозрачност те ще се проведат с видеонаблюдение и в присъствието на представители от КПКОНПИ, ДАНС и МВР.

Подготвя се и изцяло обновена и осъвременена Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяване на водните площи, съвместно с Министерството на здравеопазването.

През периода юни-септември 2022 г. регистрираните случаи на удавяния по българското Черноморие са били общо 26. В област Бургас са се удавили 20 души, от които 19 мъже и 1 жена, а в област Варна - 5 души, трима мъже и 2 непълнолетни лица. В Добрич е регистриран 1 случай на удавяне, а жертвата е жена. След активния летен сезон, през месец октомври е регистриран 1 случай на удавена жена в област Варна.

Министерство на туризма пуска ДАНС, МВР и КПКОНПИ да следят как плажовете се отдават под наем

Министерство на туризма пуска ДАНС, МВР и КПКОНПИ да следят как плажовете се отдават под наем

Разгръщане на национална реклама на България като туристическа дестинация си поставя за цел министърът на туризма Илин Димитров