Очакваме през това лято повече от 100 000 френски туристи да посетят България.

Това съобщи днес във Варна посланикът на Франция Етиен дьо Понсен, цитиран от БНР.

Той присъства на откриването на новия франкофонски център в града, обединяващ "Алианс франсез" и Френския културен институт.

Посланикът посочи, че през 2007 г. спрямо 2006 г. броят на френските туристи бележи 15 процента ръст.

"Към вашата страна има подчертан интерес, френските туристи обичат да "откриват" новите страни на ЕС", добави дипломатът.

Той допълни, че туристите от страната му са различни от класическите и не се концентрират на плажа. Гостите от Франция залагат предимно на културния туризъм, посочи той.

Посланикът отбеляза, че във Варна има много френски инвестиции, като съвсем скоро в града ще се появи и компанията "Карфур", която е втора по значение в бранша си в света.

В момента във Франция се обучават около 4000 български студенти, добави Дьо Понсен. По думите му Франция иска да привлече повече студенти от нашата страна.

В открития днес център желаещите да се обучават във Франция могат да получат помощ при кандидатстване, както и да разберат възможностите за кредитиране при обучението им.

Посланикът съобщи, че през тази година във Варна ще гостува Националният джаз оркестър от Париж. След няколко дни в града ще пристигне делегация от Марсилия, която е побратимен град с Варна.
Основната тема на разговорите на гостите ще корабоплаването.