Липсващи сифони в банята, липсващ лоби бар, бар басейн, фризьорски салон и претенции за 4 звезди. Това са част от констатациите при проверките на хотелските комплекси по Черноморието, които Министерство на туризма извършва през сезона. За хода на проверките информира министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова.

"Това, което много ме изненада е липсата на сифони в банята", призна Ангелкова.

Ангелкова сваля категорията на 4-звезден морски хотел за драстични нарушения

Ангелкова сваля категорията на 4-звезден морски хотел за драстични нарушения

Проверките в хотелите продължават, а санкциите стигат до 3000 лв. за всяко нарушение при първа инспекция

"Незабавно стартирахме процедура за понижаване на категорията", обясни министърът. По думите ѝ подобен хотел може да получи най-много 2 звезди.

Ангелкова коментира, че основно сигналите, които получават от туристи, са във връзка с разпределението на зоните по плажовете на платени и свободна.

Основното изискване на МТ е 50% платена и 50% свободна зона. "Нямаме изискване към концесионера това да бъде на определени места в плажа. Самият концесионер определя къде да бъдат двете зони, но трябва да има еднакъв излаз на морето", посочи Ангелкова.

"До момента проверките показват, че се спазват процентните разпределения", посочи Ангелкова.

При проверките се констатира още основно липса на спасители, за които се налагат санкции.
Ако има повече от две повтарящи се нарушения, стартира процедура по прекратяване на договора.

Ангелкова очаква 5% туристически ръст през лятото

Ангелкова очаква 5% туристически ръст през лятото

Заради недостиг на кадри, Ангелкова предлага чуждестранния персонал да остава от 90 дни до 9 месеца

Министър Ангелкова каза още, че се запазват прогнозите за ръст в броя на летуващите у нас с 5% се запазват, въпреки дъждовното лято.

"Данните за юни показват, че имаме 4,7% ръст - над 1 млн. туристи сравнено с миналата година. Общо за шестмесечието януари - юни са над 3 644 млн. чуждестранни туристи, което е над 8,9% ръст", похвали се Ангелкова.

На въпрос, свързан със закона за шума и полемиката между коалиционните партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов, Ангелкова коментира: "Не мисля, че сезонът става жертва на тази полемика. Когато има закони, които имат нужда от допълнително обсъждане, те трябва да бъдат допълнително обсъдени".

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Ангелкова атакува: панаирите на Симеонов пречат на туризма

Предполага, че съветниците на вицепремиера са го подвели

Министърът припомни, че още при общественото обсъждане на Закона за шума представители на туристическия бранш многократно са настоявали за удължаване на срока за обществено обсъждане, за да бъде намерен необходимия баланс.

Ангелкова подчерта, че затова предложението на Министерство на туризма е било местните власти да могат да зонират продуктово дадения национален курорт. На практика така курортите ще бъдат извадени от разпоредбите на закона, а шума ще попадне в специална наредба като поднормативен акт на Закона за туризма.

Министърът на туризма бе категорична, че и двамата с вицепремиера Симеонов работят за устойчивото развитие на българския туризъм. "Имаме различия по някои теми, но затова решаваме всичко в диалог", увери още министър Ангелкова.

Тормоз и мачкане на бизнеса видя Сидеров по Черноморието

Тормоз и мачкане на бизнеса видя Сидеров по Черноморието

Щабът за проверки в Бургас е болшевишка полицейщина