Полският бизнес може да се възползва от предимствата на България като инвестиционна дестинация. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с Ярослав Говин, заместник министър-председател и министър на икономическото развитие, труда и технологиите на Полша.

Тя заяви, че Полша е важен партньор за страната ни в областта на търговията и инвестициите и подчерта, че страната ни има интерес от увеличаване на присъствието на полския бизнес и на полски туристи у нас.

Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера Николова във Варшава. Николова отправи покана за организиране на българо-полски икономически форум онлайн, който да подпомогне задълбочаването на бизнес партньорството между двете страни.

Според нея има възможност за обмен на виждания по сътрудничеството както в областта на туризма, така и в областта икономиката, търговията, високите технологии и отбраната.

Бургас се готви за лятото с 6 400 полета, чака туристи от Русия

Бургас се готви за лятото с 6 400 полета, чака туристи от Русия

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева

В хода на разговорите беше потвърдено желанието на двете страни за подписване на анекс към Спогодбата за сътрудничество в областта на туризма между двете държави от 1969 г. По думи на Николова това би дало нов стимул на двустранното сътрудничество.

Тя изтъкна, че стокообменът с Полша отчита стабилни нива, като през първите десет месеца на 2020 г. е близо 1,5 млрд. Евро. Това е увеличение с 0,9% спрямо същия период на предходната 2019 г.

От своя страна вицепремиерът на Полша Ярослав Говин заяви, че Полша подготвя нова икономическа стратегия за развитие на страната и той ще обърне внимание на полските инвеститори за възможностите, които дава България като инвестиционна дестинация.

България е една от любимите посещавана от поляците дестинация поради чудесния климат, прекрасните пейзажи и огромното културно-историческо наследство, подчерта той.

Марияна Николова подготвя усилено летния сезон

Марияна Николова подготвя усилено летния сезон

Проблемите били късните резервации и масовата ваксинация

България е сигурна и безопасна туристическа дестинация в контекста на продължаващата пандемия, която предлага разнообразен туристически продукт през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът ни по-късно на срещата си с полски журналисти във Варшава.

Тя увери, че българските власти са приложили необходимите мерки по родните курорти и туристически дестинации за продължаването на ваканционния период без риск от заразяване с коронавирус за туристите.

Николова съобщи и че на летищата във Варна и Бургас има заявки за чартърни полети - съответно 5 000 и 7 000 полета.