Новата министърка на туризма Марияна Николова призова българите да изберат черноморските ни курорти за почивка през това лято, защото предлагали добри и безопасни хотели и прекрасни плажни ивици, съобщават от Министерството на туризма.

"Приоритет в условията на пандемия е да стимулираме българите да почиват в страната, независимо дали на море, на планина или в СПА курортите. По този начин ще подпомогнем българската икономика и ще компенсираме отлива на чужди туристи", заявила Николова по време на среща с ръководствата на морските курорти "Албена", "Св. Константин и Елена" и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

SOS от ничията земя на българския туризъм

SOS от ничията земя на българския туризъм

Протест пред Министерски съвет иска разговор с Борисов

Според изпълнителния директор на "Албена" АД Красимир Станев в курорта юли е по-добре в сравнение с юни, а през август и септември се очаквал добър и нормален сезон. Като цяло тази година щяла да бъде по-слаба в сравнение с 2019 г. и около 25% от хотелите в "Албена" въобще няма да отворят. Основните туристи на комплекса през този сезон са предимно българи, румънци и германци.

Красимир Станев постави проблема, че все още не е стартирала програмата за подпомагането на чартърите с чуждестранни туристи. Държавата пое ангажимент да субсидира с 35 евро пристигането на всеки гост.

От "Албена" АД са доволни от икономическата мярка за запазването на работните места 60/40, която за туризма става 80/20, но според тях трябва да бъде удължена и доразвита.

Полина Карастоянова: Без международен туризъм 2020 може да се окаже катастрофална

Полина Карастоянова: Без международен туризъм 2020 може да се окаже катастрофална

Днес подписват Харта на българския туризъм 2020

Според Станев е необходима силна и агресивна реклама на България в Европа за сезон 2021 и затова настоява да се възстановят туристическите представителства на страната в чужбина.

Същите проблеми на срещата постави още Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.

Вицепремиерът Николова се е ангажирала бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите.

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

С карантина няма туризъм, притеснена Ангелкова

При спад на заразените да се отворят заведенията и на закрито