От БХРА призоваха държавата да се намеси за промяна на концесионния модел по плажовете в летния сезон.

Писмото на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е по повод информацията, че през този сезон чадърите и шезлонгите ще се върнат на старите, по-високи цени в сравнение с последните две години, държавата в лицето на Министерство на туризма трябва да предприеме мерки, за да гарантира спокоен и успешен летен сезон, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

БХРА иска облекчаване на влизането в страната в помощ на туризма

БХРА иска облекчаване на влизането в страната в помощ на туризма

От асоциацията настояват процедурите да не се бюрократизират излишно

По думите на председателя на БХРА Георги Щерев ваканционният летен туристически продукт е тясно свързан с плажа. Туристите пристигат у нас основно заради морето, затова и стойността на чадърите и шезлонгите са част от стойността на продукта, пишат хотелиерите. Според него, ако държавата не намери начин да регулира тeзи процеси, страната ни става изключително неконкуретна, включително и на съседните ни дестинации като Турция и Гърция.

От асоциацията предлагат след като държавните помощи към бизнеса ще бъдат прекратени, въпреки че страната ни е фронтова държава и това води до преки загуби на туристически пазари, да се сложи таван на печалбата на концесионерите. Този талон да бъде в размер на 20-30 на сто за сметка на инвеститорите в туризма - хотелиерите.

Така държавата ще подпомогне ваканционния туризъм без това да й струва допълнителни средства.

Близо 2600 фирми в туризма ще получат 30 млн. лева държавна помощ

Близо 2600 фирми в туризма ще получат 30 млн. лева държавна помощ

Средствата ще бъдат преведени по банков път

На срещата с министъра на туризма Христо Проданов от БХРА заявиха, че хотелиерите имат претенции към държавата като собственик на плажовете, а не към концесионерите, тъй като всеки икономически субект има за цел да печели. По думите на министър Проданов с предложението за таван на надценката при преотадване на ивиците са се съгласили от Асоциацията на концесионерите на плажове.

Стойността на чадърите и шезлонгите трябва да се разглежда в два аспекта - в националните курорти и на самостоятелните плажове. Що се отнася до самостоятелните плажове обявената цена по договор е реалната и туристите наемат на нея чадърите и шезлонгите индивидуално, защото там за плажовете се грижат концесионерите и малка част от хотелиерите пренаемат ивица, докато в националните курорти е точно обратното.

С нова стратегия развиваме къмпинг туризма

С нова стратегия развиваме къмпинг туризма

Христо Проданов обръща внимание на алтернативния и приключенски туризъм у нас

В националните курорти, каквато и цена да се сложи за крайните посетители - дори и да е 1 лев, тя не отговаря на реалността. Тази цена е привидна. Тъй като ивиците почти на 100 процента се преотдават на хотелиерите на значително по-висока цена, а те от своя страна калкулират стойността на чадърите и шезлонгите в крайния си продукт, за да е атрактивен той, като поемат този изключително висок разход за своя сметка.

И това е една заигравка на концесионера, за да покаже, че уж спазва предписанията и офертата, която е дал за стопанисване на съответния плаж. Докато интересът на държавата и обществото е той да се грижи за плажа срещу минимална стойност. Но тъй като тези концесии са направени за определени хора и държавата си затваря очите за тези детайли.

Непроменящият се концесионен модел показва поредното безхаберие в туризма, заяви зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Няма как и да е по друг начин, след като хората, които загробиха сектора с тези концесии са още на работа в Министерство на туризма, но вече харесани от новата коалиция.

Това че се говори за отминаване на пандемията не означава, че туризмът автоматично ще успее да се върне на нивата от 2019 година. Според всички световни експерти, след края на пандемията са необходими минимум 3 години за възстановяване на туризма до предкризисните нива. При това в случай, че не бе избухнала войната в Украйна, която със сигурност ще забави възстановяването на сектори и никой не знае с колко.

В резултат на нехайството от страна на държавата наемът на един комплект чадъри и шезлонги за сезона, който се заплаща от хотелиерите към концесионерите на държавните плажове, достига 1500 лева за този сезон. А туристите в националните курорти са основно почиващите в хотелите, тъй като липсват места за паркиране и работи паяк, който допълнително отблъсква клиентите, които хотелиерите са успели да привлекат с неимоверни усилия. Едно паркомясто, за да се ползва от хотелите за техните гости, вече им струва 1000 лева на сезон.

Според БХРА държавата трябва да постави горна граница от 30 на сто върху печалбата на концесионерите, така че да не бъдат ощетени както инвеститорите, които стават неконкурентноспособни на преките ни съперници в туризма заради високата себестойност на продукта, след като в него се калкулира цената на чадъри и шезлонги. Както и в услуга на самите туристи, които ще могат да получат реално по-евтина услуга, без от това да са ощетени концесионерите или хазната.