Туризмът очаква правилата за пътуване през летния сезон. Това стана ясно от думите на Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм пред bTV.

"Неоснователни са страховете на българските граждани, че няма да могат да пътуват през лятото. Това условие в момента е валидно, но е вероятно в кратки срокове да бъде променено в посока удобството на всички", каза Карастоянова. 

"Албена" отваря врати за туристи в края на май при драконовски мерки за сигурност

"Албена" отваря врати за туристи в края на май при драконовски мерки за сигурност

Хотелската база ще бъде заета до около 70%

14-дневната карантина създава дискомфорт. По думите ѝ обаче в момента текат разговори с всички съседни на България страни и се очаква скоро да са ясни правилата, по които ще продължи летния сезон.

Гърция предложи впечатляващ план към Еврокомисията за европейска пътна карта и как да се осъществяват пътуванията, каза експертът по туризъм.

Според нея не е въпросът в това да се осъществи пътуването, а всяко място да създаде добра система на контрол и управление на даден престой, подчерта Карастоянова.

Тя беше категорична, че най-силната маркетингова стратегия през лятото ще е предлагането на хигиенни условия, естетика на социална дистанция, както и физически и психологически комфорт

ООН: Коронавирусът срина международния туризъм с 80%

ООН: Коронавирусът срина международния туризъм с 80%

Организацията ревизира предишната си прогноза от 20-30% спад

Критериите за организиране на пътуване са безопасност и сигурност. Трябва да се създаде чувство за спокойствие и гаранция, коментира Карастоянова. Позицията на Националния борд по туризъм е за преразглеждане на модела за издаване на визи. Според нея е необходимо въвеждането на електронни визи и намаляване на цената им.

Факт е, че Русия и Турция са засегнати по-значително от коронавируса, но това не променя тяхното значение като пазар, продължи специалистът. Все пак тя призова, ако тази година трябва да правим избор за пътуване, то първият вариант да бъде България. По думите ѝ българският гражданин ще получи повече, по-добро качество, по-добро обслужване и по-специално отношение.