Позитивни са очакванията ни за Летен сезон 2017. Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова на пресконференция, на която представи приоритетите си. "Предстоят ми срещи с различни нива в държавата, на които да кажем - да, готови сме за силен летен сезон", коментира Балтова.

В момента има 49 плажа, при които действа концесия, стана ясно на пресконференцията. До 28 февруари предстои да бъдат сключени концесионни договори за още 5 плажа. Около 150 плажа в страната се стопанисват към момента. По думите на Стела Балтова, около 6 плажа са "висящи". Според нея е редно да бъде обявен търг за отдаване под наем, за да бъде защитен интересът на държавата и да бъдат качествено обслужени.

Министърката е възложила на Вътрешния одит и на Инспектората да проверки на обществени поръчки, които са започнати и спрени.

Поемайки министерството, Стела Балтова е установила недостатъчен административен капацитет. Затова ще бъдат обявени конкурси за назначаване на експерти по законоустановения ред. Тя ще настоява и специалностите в сектор "Туризъм" да станат приоритетни, тъй като качеството на услугата зависи именно от кадровото обезпечение. Най-важното е мотивиране на хората, работещи в туристическия сектор, смята Балтова. 

Тя изведе двата основни приоритета в работата си като служебен министър. Те са подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма и развитие на националната туристическа реклама и международно сътрудничество в областта на туризма.

"Имаме достатъчно време да работим по т. нар. система за единна туристическа информация", заяви Стела Балтова. По думите й, системата е изключително важна за развитието на туризма в България и за изсветляване на сектора.

Задвижват и въпроса, свързан с промени в Закона за туризма, който обаче няма да бъде решен в рамките на служебното правителство. Стела Балтова е започнала да обсъжда с туристическите организации чувствителните въпроси в Закона за изменение и допълнение. Например такава е темата за въвеждането на гаранционен фонд, паралелно със застраховане.

Балтова вече е съобщила на бизнеса намерението си Националната програма за туристически маркетинг да бъде изготвена до края на май.

Служебният министър обяви, че ръководеното от нея ведомство е съорганизатор на международното туристическо изложение "Ваканция и СПА". Организират и два големи форума:"Как нискотарифните авиокомпании променят туристическото предлагане" и "Как да успеем да убедим посетителя да се върне отново при нас".