Ако правителството не вземе спешни мерки за намаляване на цената за небитовите потребители - предприятия, промишленост, хотели, ресторанти, кафенета, заведения, болници, учебни заведения, културни институции, тогава фалити очакват не само представителите на различните сектори на бизнеса, но и българската икономика като цяло.

Това се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) до медиите.

Асоциацията призова членовете и партньорите си от цялата страна да се включат в националния протест срещу невъзможната за плащане цена на тока за бизнеса.

има риск хотелите и заведенията въобще да не отворят за предстоящия зимен сезон, както и за летния догодина.

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Настояват за незабавни и несимволични компенсации

БХРА призовават държавата да спре спекулата с пълнене на бюджета на държавните енергийни дружества и на хазната чрез износ на ток, тъй като сметката за подобна недалновидна политика ще бъде платена с фалита на българския бизнес и обедняване на гражданите.

Затова протестиращите представители на бизнеса, сред които е и БХРА, настояват за компенсации. Както и да се помисли за временно прекратяване на износа на ток, докато приключи енергийната криза у нас.

Протестът не е политически, но компромиси не бива да се правят, подчертава зам.- председателят на БХРА Атанас Димитров.

Протестът ще се проведе на 19.10.2021г. от 12 часа в София.

Припомняме, че хиляди работници, служители и собственици на фирми ще излязат на протест пред Министерския съвет във вторник по обяд. Причината - рекордно високите цени на тока за бизнеса - например за утре цената удари 480 лева за мегаватчас.

Протестът е продукт на рядко срещано обединение между бизнес и синдикати. В него участват както представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", така и работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и Асоциацията на заведенията.

Пламен Димитров: Цените на тока са непосилни за бизнеса, предстоят масови съкращения

Пламен Димитров: Цените на тока са непосилни за бизнеса, предстоят масови съкращения

Очакваната 5% инфлация ще бъде достигната...

"Искаме незабавни и несимволични компенсации. Те трябва да не са само за няколко фирми, а за всички над 600 000 небитови потребители. И да не са от догодина, а да бъдат дадени незабавно", каза председателят на АИКБ Васил Велев. И настоя още - компенсациите да не са фиксирана сума, а размерът им да бъде обвързан с цената на тока.