Столична община планира да вдигне туристическия данък от 1 януари 2025 г., заяви Антон Пенев, директор на общинското предприятие "Туризъм", на среща с хотелиери и собственици на апартаменти, предаде TravelNews.

На срещата е присъствал и заместник-кметът Никола Барбутов, който е ресорен за сектора.

Пенев обясни, че туристическият данък не е актуализиран от 13 години, като се предвижда той да бъде увеличен два пъти и половина и целта е да има повече средства за маркетинг, реклама и събития с цел популяризирането на дестинация София.

Гостите на София вече ще има къде да си оставят багажа

Гостите на София вече ще има къде да си оставят багажа

Обектът е разположен в центъра на столицата, до метростанция "Сердика

Както навсякъде в света данъкът не се плаща от собствениците на обекти, а от туристите. Предложението за новите ставки на нощувка е следното:

  • Хотели с една звезда и апартаменти - от 0.40 лв. на 1 лв.
  • Хотели с две звезди - от 0.60 лв. на 1.50 лв.
  • Хотели с три звезди - от 0.80 лв. на 2 лв.
  • Хотели с четири звезди - от 1 лев на 2.50 лв.
  • Хотели с пет звезди - от 1.20 лв. на 3 лв.

Апартаментите в Airbnb и другите платформи отново ще заплащат патентен данък от 250 лева, както беше преди пандемията с Covid-19. Досега ставката беше 25 лв.

Докладът вече е обсъден в консултативния съвет по туризъм и предстои да бъде внесен за одобрение от Столичния общински съвет.

За 2023 година приходите от туристическият данък са 2.3 млн. лв. за 2023 г., а през 2025 година се очаква той да е 5.6 млн. лв., които реално ще влязат в бюджета и ползвани чак през 2026 г., обясни Антон Пенев и е подчерта, че кметът на София Васил Терзиев е обещал събираният данък изцяло да отива за туризма и от следващата година ще бъде вкарван в бюджета на общинското предприятие.

Министерството на туризма проверява екскурзоводите

Министерството на туризма проверява екскурзоводите

Проверките ще продължат през целия туристически сезон

Живко Иванов, директор в "Галакси Инвестмънт Груп", която компания е собственик на петзвездните InterContinental Sofia и "Хилтън София", каза, че бизнесът очаква повече проверки в сектора, защото апартаментите в Airbnb и хотелите с 1, 2 и 3 звезди крият половината данъци, а отчитат голяма заетост.

Той обясни, че НАП ги интересува най-вече ДДС и проверяват само големите обекти, по мнението му и подчерта, че няма проблем да се вдигне туристическият данък, но е важно какво получава бизнесът срещу него.

Според него трябва да се задълбочи партньорството между общината и местния туристически бизнес, като посочи, че сега обектите сами инвестират в рекламата на София и правят инфо турове на журналисти и инфлуенсъри. Иванов смята, че трябва да се изберат приоритетните пазари спрямо директните самолетни линии до града.

По думите на Адриана Ангелова, директор бизнес развитие на Sofia Hotels Management, в която група влизат петзвездните Grand Hotel Millennium Sofia и Grand Hotel Sofia, Столична община трябва да се старае да привлича повече големи събития в града с много международни участници и гости.

В разгара на сезона в Слънчев бряг - прах, разкопани улици и много малко работници

В разгара на сезона в Слънчев бряг - прах, разкопани улици и много малко работници

Ремонтите продължават, но не може да се каже, че кипи усилен труд

Боян Александров, генерален мениджър на Best Western Plus Olives City Hotel коментира, че Столична община трябва да планира подобни мерки с вдигането на туристическия данък по-отрано и напред във времето понеже бизнесът вече е оферирали цените за 2025 г. и е поел ангажименти пред клиенти и партньори. Според него не може хотелиерите да поемат разликата.

Ангелова посочи, че бизнесът трябва да си запише в общите условия с клиентите, че държавата и общината могат да променят данъците и съответно да се повишат ставките.

Зам.-кметът Барбутов каза, че ще подготвят рекламна и маркетингова стратегия за популяризирането на София, която ще бъде съгласувана с бранша, а отделно ще има методология за подпомагането на събития в града с цел привличането на повече туристи. Столична община планира да стане член и на Българското конгресно бюро. Барбутов смята, че хотелиерите трябва да започнат да начисляват отделно туристическия данък, а не да го вкарват както до момента в цената на нощувката.

Антон Пенев допълни, че туристическият сайт на София ще се обнови понеже вече е остарял и ще има засилена дигитална реклама и пускането на обществени тоалетни.

Ще се ремонтира туристическият информационен център в подлеза на Софийския университет, а нов ще бъде отворен срещу Халите. Туристическите информационни центрове с подлеза на Ларгото и в Банкя ще бъдат закрити, защото първият е в окаяно състояние, а вторият не е посещаван.

Продължава ръстът в посещенията на българи зад граница и на чужденци у нас

Продължава ръстът в посещенията на българи зад граница и на чужденци у нас

През май са регистрирани 78 500 посещения на украинци в България