Българските СПА и рехабилитационни центрове през следващите 10 години очакват между 3 и 5 милиона възрастни хора от Европа. България е основен приемник на стари хора в Европейския съюз, обяви д-р Димитър Благов от клъстер „Медицински туризъм" по време на специализирана конференция в София, цитиран от БНР.

Той уточни, че е вече има такива разговори в Европейския съюз. Очаква се на ниво правителство инициативата да бъде предложена в рамките на Европейския парламент и България действително да стане приемник на стари хора, тъй като социалните фондове на Европа издъхват.

Димитър Благов обясни, че като идват тези хора, местното население ще бъде ангажирано да работи. Парите, които ще се получават по линия на обгрижването на възрастните европейци, няма да са малко. Те няма да бъдат съобразени със стандартите на България.

От своя страна директорът на Програма „България ви очаква" Весела Цолова каза, че денталният туризъм през последните години е добил сериозна популярност. По думите й нашите специалисти са на високо ниво, а и нашите услуги били с много конкурентни цени. Специализираната конференция в София е насочена към българите в чужбина да дойдат да се лекуват в родината си, както и към чужденците, които искат качествено лечение и превенция.

„Но без държавна политика, това ще си остане мечта", подчерта Цолова.

Повече от 50 лектори ще говорят по време на двудневната конференция. Представени са много висши учебни медицински заведения, водещи клиники, хотели и медицински специалисти.