Собствениците на хотели и заведения, които полагат допълнителни усилия за повишаване на качеството, ще бъдат стимулирани с доброволен „етикет за качество". Въвеждането му в момента се обсъжда, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на местната власт и туристическия бранш от община Каварна. Тя коментира, че благодарение на етикета за качество, потребителите ще се ориентират по-добре на туристическия пазар.

От съобщението до медиите става ясно, че по време на срещата е обсъдено разгръщането на потенциала на региона за развитие на морски, голф и алтернативен туризъм. Не са подминати и очакванията за предстоящия летен сезон.

Ангелкова е отчела, че община Каварна е пример за работеща рекламна и туристическа политика и за това как модерният морски туризъм може да се комбинира с голф почивка или с други по-алтернативни форми на туризъм. Община Каварна стартира и реклама на „Каварна рок фест" по най-слушаното румънско радио за рок музика.

По-късно министърката на туризма участва и в откриването на кръгла маса на тема „Голф туризмът в България - развитие, цели, стратегии", която се проведе в Балчик.

Новият голф сезон ще бъде открит символично с пристигането на първия чартър с голф туристи от скандинавските страни. Той ще кацне на Летище Варна тази вечер.

От министерството на Ангелкова подчертават, че голфът не само привлича по-висок клас туристи, но и двойно удължава летния сезон на морето (9-11 месеца).

Самата министърка изтъква, че страната ни е много конкурентна и с предлаганите цени, и с условията за голф туризъм.

Провеждането на политика за насърчаване и популяризиране развитието на голф туризма, както и създаването на подходяща инвестиционна среда за изграждане на необходимия брой игрища са сред приоритетите на оглавяваното на Николина Ангелкова ведомство.

Припомня се още, че у нас има 7 функциониращи голф игрища, а страната е търсена голф дестинация от Великобритания, Ирландия, Румъния, Русия, Украйна, Македония. Потенциални пазари са и скандинавските страни, Германия и Франция, откъдето се очаква ръст на туристи през предстоящия сезон.