СПА туризмът трябва да се развива и популяризира целенасочено. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с представителите на местата власт и бизнеса в Сапарева баня.

По нейни думи той е ключов за утвърждаването на страната ни като дестинация за четири сезона.

Според Николова трябва да се фокусираме върху нишовите видове туризъм, защото в тях има огромен потенциал за развитие, което ще подпомогне напредъка на целия отрасъл. Тя изтъкна, че е важно да има позитивни послания и реклама, с които да се насърчат пътуванията както на българите, така и на чуждестранните туристи.

Марияна Николова с агресивна реклама показва "сърцето на България"

Марияна Николова с агресивна реклама показва "сърцето на България"

Културните паметници и историческото ни наследство

Министърът съобщи, че през следващата седмица стартира кампания за популяризиране на малко познати места, която предвижда публикуване в социалните мрежи на клипове, заснети от екскурзоводи, в които те разказват за дадена туристическа забележителност.

От своя страна кметът Калин Гелев съобщи, че в общината има 102 категоризирани къщи за гости, като в момента е резервиран пълният им капацитет.

Според бизнеса трябва да се обмислят конкретни стимули или облекчения именно за собствениците на къщи за гости. Те изразиха мнение, че положително влияние би оказало и целево отпускане на средства за реклама на по-малките общини.

Николова представи и данните от Единната система за туристическа информация, които показват, че от началото на годината до 15 август над 26 000 туристи са пренощували в местата за настаняване в област Кюстендил. Най-много от тях - над 12 000, са отседнали именно в община Сапарева Баня. От тях българските туристи са повече от 11 000. Посетители има и от Украйна, Северна Македония, Франция, Русия, Израел и други.

60% спад на чуждите туристи у нас, отчете Марияна Николова

60% спад на чуждите туристи у нас, отчете Марияна Николова

По думите ѝ нямаме нито един заразен с COVID-19 на нашето Черноморие