Туристическият бранш алармира за слаб сезон по Черноморието, съобщава БНТ.

Хотелиерите по морето отчитат спад не само на чуждестранните туристи, но и на българи.

В началото на юли на юг от Бургас хотелите и къщите за гости са почти празни, а в големите курорти "Елените", "Свети Влас" и "Слънчев бряг" добре запълнени са само част от хотелите.

По тази причина хотелиерите обмислят варианта за отстъпки от около 30% през юли и август.

По данни на министъра на туризма Николина Ангелкова от януари до май страната ни са посетили малко над 2 450 000 чужденци.

Трагедията на България била, че Ангелкова не разбира нищо от туризъм

Трагедията на България била, че Ангелкова не разбира нищо от туризъм

Това обяви Румен Драганов

"Това е един много малък ръст от 0,4%. Предполагам, че тези мерки, които българските хотелиери са предприели, са в отговор на техните лични наблюдения в техните лични обекти с оглед месец юни, който наистина е ключов за летния сезон", коментира тя.

Председателката на Сдружение "Клуб на хотелиера" в Несебър Диана Колчева изтъкна, че от бранша са алармирали за предстоящия слаб сезон още от февруари, когато вече е било ясно, че ранните записвания се бавят. Въпреки това министерството не е реагирало.

В същото време масираната реклама от страни като Тунис, Мароко и Египет е пренасочила туристопотока от Европа натам.

Спадът на руски и немски туристи не притеснява Ангелкова

Спадът на руски и немски туристи не притеснява Ангелкова

Разчита на Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша

Според Колчева е необходимо да се намалят цените на шезлонги и чадъри и да се проведе масирана реклама на страната ни. Тя изрази мнение, че Ангелкова трябва да убеди големите туроператори, че българският туристически продукт е по-качествен. Трябвало да се проведе и агресивна реклама на всички пазари, на които България имала добри позиции.

Колчева посочи, че липсата на туристи в Слънчев бряг се отразява и на Южното Черноморие, където сезонът щял да бъде в рамките на 20 дни, а на север от Бургас - не повече от 45 дни.

От своя страна Ангелкова подчерта, че в момента се работи по механизъм за насърчаване на организирания туризъм в крилата на сезона. По нейни думи той трябва да започне работа още следващия сезон.

20% спад на руските туристи въпреки топлината в отношенията

20% спад на руските туристи въпреки топлината в отношенията

Заради укрепването на лева, смята руският икономически министър