Варненската туристическа камара остро разкритикува негативната кампания около авариралия тръбопровод във Варненското езеро, съобщават от "24 часа".

В своя декларация те поясняват, че в момента водолази и наземен персонал работят активно в авариралата зона и тръбата е успешно затапена и обезопасена.

От бранша подчертават, че обявените официални данни на здравната инспекция и категорично посочват, че пробите от морската вода край плажовете в курортите са с отлично качество, а край Офицерския и Аспаруховия плаж - с добро.

Екосистемата на Варненското езеро - претоварена от десетилетия

Екосистемата на Варненското езеро - претоварена от десетилетия

Още от 80-те години капацитетът бил надхвърлен многократно

"Точно сега, когато кризата с Covid-19 застрашава сериозно стабилността на туристическия бранш, е нужно да се акцентира върху сигурността и спокойствието за всички входящи туристи по Северното Черноморие. Сензационни и необосновани новини, свързани със замърсено море и плажове, въздействат крайно негативно не само от маркетингова гледна точка, но и от здравна такава", посочва се в декларацията.

От варненската туристическа камара призовават институциите и обществеността да се обединят и да подкрепят морската ни столица като чиста и безопасна дестинация за туризъм и бизнес.

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Прокуратурата се зае със замърсяването на Варненското езеро с фекални води

Възложена е проверка на РИОСВ

Очаква се активният летен сезон да започне през втората половина на месец юни. От бранша уверяват, че хотелите, ресторантите и другите посещавани от туристи обекти са подготвени да работят според всички противоепидемични мерки.

Прогнозите са за кратък, усложнен от епидемичната обстановка сезон, в който всеки един гост на региона е важен, изтъкват те и апелират да се прояви солидарност към туризма - най-засегнатия бранш.