Представители на туристическия бранш протестираха пред сградата на Министерския съвет, съобщи БНР. Исканията им са за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка. Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5% в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Организатори на протеста са обединение "Бъдеще за туризма".

Според представители на обединението, мерките за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни. "Исканията ни са за ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които сме участвали", коментира Павлина Илиева, председател на организацията.

Стартира кампания у нас за популяризиране на културно-историческия туризъм

Стартира кампания у нас за популяризиране на културно-историческия туризъм

Тя ще стартира в 6 обекта

По думите й са нужни 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които да бъде учреден гаранционен фонд. С този фонд ще бъдат връщани пари на туристите за неосъществени пътувания заради пандемията. Изплащането трябва да започне след 13 март.

Илиева е категорична, че гаранционният фонд ще даде стабилност на бранша.

Туроператорите искат създаване на фонд за гарантиране на пътуванията

Туроператорите искат създаване на фонд за гарантиране на пътуванията

Ако държавата не ни хвърли спасителен пояс, ще се удавим, предупреждават от бранша

Протестът на обединение "Бъдеще за туризма не е подкрепен от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АПТА). Според Асоциацията този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ.

Според Димитрина Горанова от Управителния съвет на АПТА в момента ще се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по фонда. Обикновено гаранционен фонд се въвежда в страните, когато секторът е стабилен, каза Горанова.

Припомняме, според последната заповед на здравния министър, екскурзиите в страната вече са разрешени, а тези в чужбина ще се провеждат от 1 април.

Туроператорите били на ръба на нервите и оцеляването

Туроператорите били на ръба на нервите и оцеляването

Те са изготвили протокол за безопасна работа в COVID среда

Едновременно с това от Министерството на туризма (МТ) съобщиха, че са изплатили над 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Парите се отпускат от държавния бюджет по една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Парите на първите компании ще бъдат изплатени със заповед на министъра на туризма. Те имат изрядни документи, уверяват от МТ.

Това е първото плащане към туроператори, с което следва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13 март - 31 декември 2020 г.

Плащанията са между 593,83 лв. и над 711,4 хил. лв. Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4% от оборота без ДДС през 2019 г., който е деклариран във финансовия отчет по Закона за счетоводството. Помощта е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Тя трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Кандидатстването по мярката продължава. Подаването на заявленията за държавната помощ става по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,611 млн. лв.

Заповедта за изплащане на сумите към туроператорите и туристическите агенти и списък на фирмите е видна на следния линк: https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/novini/ministerstvoto-na-turizma-publikuva-nasoki-za-kandidatstvane-po-shemata-za