Зимният туристически сезон, който предстои да бъде открит официално на 18 декември, се очаква да бъде съпроводен с предизвикателства. Това заяви в Пловдив служебният министърът на туризма Стела Балтова, цитирана от БНР.

Тя обаче подчерта, че добрата подготовка на бранша предполага той да е успешен.

По нейни думи има интерес от чуждестранните туристи.

Балтова посочи, че зимните ни курорти ще работят със засилена конкуренция и припомни, че в предишния сезон България е била единствената дестинация в Европа, отворена за зимен туризъм. За сметка на това сега посетители очакват също в Австрия, Италия и Франция.

Балтова: Зимният сезон стартира без зелен сертификат

Балтова: Зимният сезон стартира без зелен сертификат

Не се предвиждат хотели за карантинирани

"Но пък нашите зимни курорти са готови. Те са готови първо с високата категория на настанителната база. Готови са с това, че успяха да създадат условия в зависимост от указанията на министъра на здравеопазването, от здравния протокол за зимните курорти, които всъщност да гарантират, че всички туристи, които посетят нашите зимни курорти, първо, ще се чувстват комфортно, уютно и паралелно с това ще бъдат избегнати всички възможности от по-нататъшна зараза", категорична бе министърката.

Тя посочи, че през изминалите два месеца са били проведени неколкократни срещи с туроператори от Великобритания, Чехия, Полша и Русия точно за зимния туризъм. Записвания имало.

Балтова съобщи и че от 1 декември ще отпадне заповедта на министъра на здравеопазването, която изисква освен "зелен сертификат" и отрицателен резултат от PCR тест от пристигащите у нас от 14 дестинация от ЕС.

Стефан Янев обеща на туризма най-добрите мерки за зимния сезон

Стефан Янев обеща на туризма най-добрите мерки за зимния сезон

Той призова да се намери правилен подход за известните вече проблеми