Илиян Йорданов е част от явлението "Верея", което въпреки тежката финансова криза, продължава да бъде един от основните фактори в Първа лига. Крилото разкри, че ситуацията в клуба няма изглед да се подобри, а оставане в Топ 6 на първенството, ще бъде изключителен успех за старозагорци.

Специално за ТОПСПОРТ техничарят говори за престоя си в Левски и онзи злополучен двубой със Славия, когато "сините" пропиляха уникалната възможност да триумфират с титлата на България

Йорданов сподели и натрупания си опит от своята кариера зад граница, където носи екипите на Денизлиспор и Борац (Чачак).

А каква е тайната на за успех над Левски и Лудогорец, и плаща ли си саудитецът Сюлеймани, за да играе във Верея, научете в ексклузивното му интервю пред нашата медия.

Илияне, здравей. На фона на всичко, което се е случва във Верея, вие се представяте на изключителна висота. Така да се каже, изненадани ли сте от себе си и постигнатото до този момент?

- Здравейте, от това, което си говорим в съблекалнята, и ние самите се чудим как намираме сили и мотивация за това, което постигаме до момента през сезона. Според мен водещото е любовта ни към футбол и това, че сме се събрали все съвестни момчета със силни характери.

Не е тайна, че във вашия клуб има сериозни финансови неуредици. Каква е ситуацията към днешна дата? Има ли надежда, че нещата може да се подобрят?

- Да, вече за никой не е тайна, че във Верея има финансови проблеми. Към днешна дата нямаме гаранции, че нещо ще се промени генерално в тази насока.

Снимка 328009

Източник: LAP.bg

В рамките на няколко месеца подчинихте Левски и Лудогорец? Каква е формулата за успех над фаворитите в българския шампионат?

- Да победихме Левски и Лудогорец у дома. Няма точна формула. Всеки мач е различен. Специално в тези мачове треньорът искаше от нас не само да се защитаваме, а да държим топката повече време и да атакуваме. Така имаш по-голям шанс да вземеш нещо от тези мачове, отколкото да стоиш само отзад и да разчиташ на късмет.

Илиан Илиев: До неделя трябва да има яснота за бъдещето на Верея

Илиан Илиев с пореден призив към боса на Верея

"Парите от програма "Солидарност" са от изключително значение за нас"

Илиан Илиев ли е човекът, който е с основна заслуга за позитивното развитие на Верея? Също така мнението ти за твоя старши-треньор?

- Миналия сезон Александър Томаш и екипа му поставиха добри основи във Верея и отборът беше далеч от опасната зона. Този сезон Илиан Илиев и екипа му надградиха и отборът е видно за всички, че играе по-добре, с по-голямо самочувствие на терена и въпреки някои странични фактори, отборът има доста точки и е в първата шестица. Мнението ми за Илиан Илиев първо е, че това е един добър човек с чувство за хумор, което е важно, а като треньор мисля, че е в Топ 3 на българските треньори в момента.

С оглед всички съпътстващи ви трудности, каква е реалната цел на Верея през този сезон?

- Нямаме поставена цел и ако Верея остане в първата шестица, ще е голям успех за отбора.

Снимка 328007

Източник: LAP.bg

Не ви ли сломяват психически непрестанните съдийски грешки във ваш ущърб?

- Не ни сломяват, но няма как да не ни влияят. Примерно в последния мач срещу Локомотив (Пд) вкарваме втори гол за 0:2, след малко го отменят, резултатът остава 0:1 и отборът на Локо остава в мача. Поникват им криле и започват да вярват, че поне ще изравнят до края, което за наше съжаление се и случи. Един вид при такава ситуация психологическото предимство преминава от нашия отбор към другия.

Самият ти как се чувстваш в Стара Загора? Как ще процедираш с кариерата си по време на зимния трансферен прозорец?

- Чувствам се добре, въпреки проблемите, които съм имал и имам тук. Имам договор до лятото, не знам дали ще го изпълня, или ще си тръгна. Може би в следващите 15-20 дни ще стане ясно.

Амбициран ли си отново да заиграеш в чужбина?

- Да, защо не. На 28 години съм и смятам, че това е една добра възраст да изляза още веднъж в чужбина.

Защо така, Илиане?

Защо така, Илиане?

Варненецът отново демонстрира избирателна памет

Вече имаш опит зад граница с екипите на Денизлиспор и Борац (Чачак). За Турция знаем, че всичко е перфектно, но как се стигна до това да играеш в Сърбия. Разкажи ни малко за престоя си там. До колкото си спомням, там също беше попаднал на тим във финансово затруднение?

- Да в Турция нямах никакви проблеми. В Сърбия беше различно за това и останах само 3-4 месеца. Като цяло отидох там без да проуча добре нещата за отбора, в който бях. Борац бяха на второ място зад Цървена звезда. Обясниха ми, че отборът ще се бори за участие в Лига Европа, и че ще имам шанс да играя и да бъда продаден евентуално в друго първенство, при добро представяне разбира се. Реалността обаче беше друга. След като подписах заварих отбор без почти никаква организация. Отбор с нов треньор и с 8 напуснали основни футболисти заради финансови проблеми. Като цяло станах жертва на някаква схема и лъжа между спортно-техническия директор на отбора и мениджърът, който ме представляваше в Сърбия.

Снимка 328012

Източник: LAP.bg

Човек се учи от грешките, така че такива случаи могат да ти послужат като съвет към по-младите футболисти. Нека да проучват добре нещата, когато подписват с някой отбор, независимо дали е в България или чужбина.

Периодът в Левски ли е най-големият успех в кариерата ти досега? Кои са най-ярките ти спомени от "Герена"?

- Като най-успешни периоди в моята кариера определям периода ми в Левски и този в Денизлиспор (Турция). Специално в Левски имам много хубави спомени със съотборниците, треньорите, феновете и всички останали, които бяха тогава в Левски. Щяха да са още по-хубави и запомнящи се за мен и за всички, ако бяхме спечелили Купата на България и бяхме станали шампиони, но такъв е живота, въпреки двата загубени финала тогава, трябва да гледаме напред.

Лудогорец загуби от Верея на "Трейс Арена"!

Андреевден стана Вереевден: Лудогорец загуби в Стара Загора!

Победа с 2:1 за домакините

Нека се акцентираме върху един от тях - загубата от Славия, която ви лиши от наглед сигурната титла. Вече изминаха няколко години, ти самият можеш ли да си обясниш защо се стигна до тази грандиозна издънка?

- Нямам точни обяснение. Бяхме много качествен състав тогава. Също така и добър колектив. Специално в този злощастен последен мач мисля, че спортния шанс не беше на наша страна. Изпуснахме доста положения. Спомням си дори, че ударих на 2 пъти гредите и накрая ни изравниха с нелеп автогол. Това беше тотална липса на късмет!

Снимка 234278

Източник: LAP.bg

Мнението ти за Първа лига през този сезон. Кой според теб ще спечели надпреварата за шампионската титла?

- Мнението ми е, че Първа лига е едно трудно първенство. Не се играе лесно в България и затова се получават интересни и оспорвани мачове. Отборите са добре подготвени тактически и физически. Също така виждаме красиви голове и технични изпълнения. Българинът като цяло е талантлив и въобще не трябва да се подценяваме спрямо другите. Ако намалеят съдийските грешки, които напоследък наистина се набиват на очи мисля, че първенството ще стане още по-интересно за зрителя. Специално за титлата, ще бъде оспорвано до края между първите три отбора.

Валери Домовчийски пред ТОПСПОРТ: Скоро Левски ще се върне на върха, но Верея идва, за да победи

Валери Домовчийски пред ТОПСПОРТ: Скоро Левски ще се върне на върха, но Верея идва, за да победи

"Пълни глупости са твърденията, че ще бойкотираме мача"

Юноша си на Ботев (Пловдив), но освен за "канарчетата" си играл и за Локомотив. В кръга на шегата, все пак на кой от двата тима симпатизираш?

- Казвал съм го и преди, Ботев и треньорите, с които съм работил там са ме изградили като футболист. 10 години съм бил там. До ден днешен съм останал приятел с повечето момчета, с които израснахме от деца в школата на Ботев. Всички тези прекрасни моменти няма как да бъдат забравени от мен.

За съотборник във Верея имаш екзотичния саудитец - Хюсеин Сюлеймани. Верни ли са историите, че той си плаща, за да играе във вашия клуб? Реална ли е възможността той да играе за родината си на Мондиал 2018, макар и на 41-годишна възраст?

- Чух тези слухове, но не смятам, че този човек би направил това нещо. Може би за втори път в живота си срещам толкова скромен човек, въпреки че е играл на три световни първенства. Сюлеймани е вдъхновение за всеки един в отбора. Наистина е впечатляващо да видиш човек на 41 години да бяга като 25-годишен. Знам за желанието му да бъде отново на световното и му пожелавам да бъде в състава на Саудитска Арабия.

Снимка 328011

Източник: LAP.bg

И като за финал, твоите лични амбиции през този сезон и за развитието на кариерата ти като цяло?

- Пожелавам си най-вече да съм здрав, защото този сезон вече пропуснах 1 месец заради контузия. Мисля си, че другите неща ще се наредят.