По данни и прогнози на НИМХ за утре е обявен оранжев код за областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен.

През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества между 30-50 л/кв.м, но валежите ще продължат и през деня на 20 ноември.

Жълт код за дъжд и вятър е обявен в областите, както следва:

- Габрово, Велико Търново и Русе - В следобедните часове на 19 ноември и през нощта срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с количества 20-30 л/кв.м.

- Добрич и Варна - През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-30 л/кв.м, но валежите ще продължат и през деня на 20 ноември.

- Хасково - По-късно през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-40 л/кв.м.

- Стара Загора - По-късно през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м.

- Кърджали - По-късно през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-40 л/кв.м. Ще духа силен южен вятър с пулсации до 22 м/сек.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални внезапни наводнения.

По данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е около оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни водното ниво да продължи да се повишава в резултат на прогнозираните валежи.

В периода 21-23 ноември е възможно достигането на критичния червен праг за предупреждение в района на Елхово.