В почти цяла България е обявен оранжев код за опасни горещини и очаквани температури до 40 градуса. Единствено в София област, София град, Перник, Кюстендил, Добрич, Шумен, Варна и Бургас кодът е жълт, но също се очакват температури до 35-39 градуса.

Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). След обяд ще е горещо с максимални температури между 35° и 40°, на места в западните и централните райони на Дунавската равнина и по-високи. 

През деня ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места в Западна България ще превали краткотрайно. По-късно през деня със слаб, в Дунавската равнина умерен северозападен вятър температурите слабо ще се понижат.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 28° - 30°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност и на отделни места в масивите от Западна България ще превали краткотрайно. Ще духа умерен вятър от север-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 21°.