Октомври ще започне с хладно време, но постепенно температурите ще се повишат. По-чувствително повишение ще се усети за максималните температури. Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Условия за слаби слани ще има по високите западни полета в началото на месеца. Очаква се разкъсана облачност, като на места през деня ще намалява до слънчево време.

Увеличение на облачността синоптиците прогнозират за средата на първото десетдневие. До края на периода тя ще е значителна, като ще има и валежи. Температурите ще започнат да се понижават в края на десетдневието.

Студен въздух ще продължи да прониква от север и през първите дни от второто десетдневие. Времето ще се задържи хладно, но не се очакват съществени валежи.

В средата на периода температурите ще се повишат и до края на десетднението ще преобладава облачно време с валежи, в отделни райони значителни. Температурите ще се понижат отново в края на десетдневието.

Облачно време ще преобладава и през третото десетневие. В равнините ще има мъгли.

В началото и края на периода се очакват валежи.

Синоптиците прогнозират средна месечна температура около нормата - в равнините между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата. За по-голямата част от страната те са между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони - между 60 и 90 л/кв.м, а в планините - от 80 до 100 л/кв.м.