В почти цялата страна са обявени оранжев и жълт код за очаквани обилни валежи от сняг и дъжд. След последните истински пролетни дни седмицата си отива със захлаждане.

Оранжев код е обявен за областите Бургас, Кърджали, Хасково и Ямбол.

Жълт код е обявен за Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Разград, Русе, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, София град, София област, Стара Загора, Търговище и Шумен.

Зелен е кодът само в област Видин.

В областите с оранжев код ще има значителни валежи от дъжд, сумарни количества - между 40 и 60 мм. В областите с жълт код се очакват валежи между 15 и 35 мм.  

Преди обяд в западната половина от страната валежите ще отслабнат, на места и временно ще спрат. Ще продължи да вали в Източна България. След обяд от югозапад, под влияние на нов средиземноморски циклон, валежите ще се активизират.

Вятърът ще се ориентира от североизток, ще е до умерен, в Източна България и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. В Предбалкана, по високите полета на Западна България, а вечерта и в Лудогорието дъждът ще премине в сняг.

Температурите ще бъдат предимно между 3 и 8 градуса. През нощта срещу понеделник в Западна България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април и ще продължи да се понижава.