Продължава доброто представяне на българския биатлонист Владимир Ииев в стартовете от Световната купа. На спринта на 10 километра в Оберхоф той завърши на 10-о място за време за 28:25.2 минути, като изостана на на 58,4 секунди от изненадващия победител - австриеца Юлиан Еберхард. Българинът допусна две грешки при втората си стрелба, но направи силно ски бягане.

Илиев за втори път през сезона попада сред първите 10. Предишният път беше в спринта в Нове Место, когато постигна личен рекорд - пето място. Това му позволи да излезе на 32-ро място в общото класиране със 103 точки.

Еберхард неочаквано спечели спринта и сложи край на победната серия на Мартен Фуркад. Французинът имаше пет поредни победи и общо седем в досегашните осем състезания. Той премина безупречно през първата стрелба, но допусна цели три грешки във втората и се нареди осми, оставайки извън подиума за пръв път този сезон.

30-годишният австриец свали 19 от 20-те мишени и постигна втора победа в кариерата си. Предишният му успех дойде през март Ханти-Мансийск в последния спринт за миналия сезон.

Чешкият ветеран Михал Шлезингер завърши втори с една грешка в стрелбата и пасив от 10,8 секунди. Доминик Виндиш от Италия допълни почетната стълбичка. Той също направи един пропуск на стрелбището и остана на 40.3 секунди от Еберхард. Виндиш изпревари само с една десета от секундата сънародника си Лукас Хофер, който се нареди четвърти с безгрешна стрелба.

В събота в Оберхоф ще има преследване, в което ще участват двама българи - Илиев и Димитър Герджиков, който се класира 60-и днес. Димитър Парталов и Антон Синапов завършиха съответно 83-и и 84-и от общо 102-ма участници.

В генералното класира за Световната купа води Фуркад с 502 точки и огромен аванс от 175 точки пред втория Антон Шипулин. Йоханес Бьо е трети с 308 точки, следван от Симон Шемп с 289, Максим Цветков с 268 и Оле Ейнар Бьорндален с 267.

В битката за малката световна купа в спринта начело е Фуркад с 214 точки, следван от Хегле Свендсен със 154, Еберхард и Шипулин с по 132.