Севернокорейският съд е осъдил американски гражданин от корейски произход на 10 години затвор, след като го е обвинил и признал за виновен за шпионаж. По информация на Синхуа, осъденията е Ким Донг-чул, арестуван през октомври миналата година, е бил осъден на десет години каторга. 

През март 2016 година севернокорейските власти направиха пресконференцията, на която арестуваният съобщи на журналистите, че е получавал пари от службите в Южна Корея за шпионската си дейност.

BBC припомня, че през март месец съдът на КНДР осъди на 15 години затвор американския студент Ото Уормбър за това че се е опитал да открадне от хотел пропаганден плакат като сувенир.

21-годишният Уормбър беше обвинен в престъпление срещу държавата, а също и за сътрудничество със секретната студентска организация и ЦРУ. Според севернокорейските медии кражбата на плаката бе „опит да се подрине единството на севернокорейския народ”.
Според медиите пред съда американецът разказал, че в родината му той е бил подтикван да извършва престъпления срещу чуждата държава”.

Международни правозащитни организации, включително Human Rights Watch, са убедени, че властите в Северна Корея са използвали спрямо Уормбър, както и в много други случаи, заплахи, а и изтезания.