Повече от 1000 служители на Google се подписаха под писмо, с което протестират срещу тайния план на компанията да разработи търсачка, която ще работи в съответствие с наложената в Китай цензура, пише "Гардиън".

Съдържанието на писмото беше потвърдено от служител на технологичния гигант, който е помогнал за организирането на протеста, но желае да остане анонимен. Недоволните служители призовават ръководството да преразгледа етичния кодекс и правилата за прозрачност на компанията. Служителите се оплакват, че са научили за проекта Dragonfly от медиите.

Google работи по цензурирана търсачка за Китай

Google работи по цензурирана търсачка за Китай

Компанията разработва цензурирана версия на търсачката

"Ние спешно се нуждаем от по-голяма прозрачност, от място на масата и ангажимент за ясен и открит процес: служителите на Google трябва да знаят какво градим", пише в писмото.

Преди няколко седмици "Ню Йорк таймс" писа, че Google работи върху цензурирана търсачка за китайското правителство, за да може компанията да се върне на пазара в азиатската държава.

Google напусна Китай преди 8 г. заради цензурата и хакерски атаки.

От ръководството на компанията, според американското издание, са съобщили пред служителите, че разработването на търсачката е в начална фаза и компанията не е близо до разработване на приложение за Китай.

Служителите поискаха от Google да сформира група за преглед на етичните правила, да се назначи омбудсман за независими проверки и публикуване на вътрешни оценки за проекти, които повдигат съществени етични въпроси.