През 2015 година по официални данни на международната организация "Репортери без граници" са убити 110 журналисти по света, обявиха от „Репортери без граници“. Повечето от тях са били умишлено набелязани заради работата си, при това в държави, които се предполага, че са мирни.

Ивица Дачич: Да защитим безопасността на журналистите

Ивица Дачич: Да защитим безопасността на журналистите

Сръбският външен министър обяви като приоритет на държавата сигурността на репортерите

На сайта на организацията България е отразена твърде скромно. Не са описани двата случая на журналисти, които бяха открити обесени и истината за тяхната смърт продължава да е неясна - Младен Дочев, разследващ журналист, писал за сайтовете "Биволь", "Офнюз", вестник "Новинар". Негови анализи, разследвания и коментари по актуални събития излизаха в thesun.co.uk, dailymail.co.uk, mirror.co.uk, dailytelegraph.com.au. След смъртта му беше сезиран и главния прокурор Сотир Цацаров с настояване за обективно изяснение на истината.

Материали на Дочев са в основата на международното разследване за ФИФА, той беше журналистът, разкрил скандалното минало на убиеца на Андрей Монов - Джок Полфийман, който по-късно бе номиниран от БХК за "Човек на 2015 година".

Опровергават, че убиецът Полфрийман участва в група за съдебната ни реформа

Опровергават, че убиецът Полфрийман участва в група за съдебната ни реформа

Австралиецът само водел Българско затворническо сдружение

Два месеца след смъртта на Дочев бе открит обесен и Мартин Кръстев - дългогодишен редактор в "Монитор", "24 часа", "Стандарт". Кръстев познаваше вътрешната политика на страната ни изключително детайлно. И двата случая от България бяха описани като: "Самоубийство".

Откриха обесен журналиста Мартин Кръстев

Откриха обесен журналиста Мартин Кръстев

За два месеца това е вторият български журналист, който е намерен обесен

В световната статистика са включени три случая от България - на Атанас Чобанов от 14 октомври т.г., срещу когото имаше клеветническа кампания за негови разследвания. На 8 септември бившият вътрешен министър Цветан Цветанов опита да спре дело за клевета, заведено срещу него от съдия Мирослава Тодорова.

Третият случай, включен в тазгодишната класация на "Репортери без граници" за страната ни, е от 21 януари, когато стана ясно, че писането по темата КТБ не е много разрешено. "Властите налагат натиск върху медиите за банково оповестяване", е записано в световното изследване.

Според обобщението на "Репортери без граници" през 2015 година 67 журналисти са били убити при изпълнение на задълженията си, други 43-ма са загинали при неизяснени обстоятелства, твърди организацията в годишния си доклад. Към мрачната равносметка се добавят още 34 души - граждани с непрофесионална журналистическа дейност и медийни работници.

Според „Репортери без граници“ тези данни говорят за преднамереност в насилието над журналисти и провал в инициативите за защита на медийните служители. Отправя се призив към ООН да предприеме действия за закрила на журналистите.

Две трети от смъртните случаи обаче са в държави, където няма конфликти, докато през 2014 година ситуацията е била точно обратната. Въпреки това Сирия и Ирак остават най-опасните страни за медиините работници.

Франция се нарежда на трето място заради терористичното нападение срещу редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо", където бяха убити 8 журналисти. В доклада на организацията се посочва още, че 54-ма служители на медии са държани в плен, а 153-ма са в затвори.