Четири експлозии разтърсиха в сряда иракската столица Багдад, като най-малко 13 души са били ранени, съобщи източник от службите за сигурност на страната, цитиран от "Спутник".

Бомбите са били взривени на различни оживени места в града, включително пазар и стадион.

25 протестиращи са убити при нападение в Ирак

25 протестиращи са убити при нападение в Ирак

Броят им бързо се увеличава

Според източника всички жертви на атентатите са цивилни.

Напрежението в Ирак е много високо от началото на октомври заради масови протести, като хората настояваха за оставката на правителството, както и за дълбоки икономически реформи, по-добри условия на живот и подобрени програми за социално подпомагане.

На 29 ноември премиерът Адел Абдул Махди обяви, че подава оставка, която на 1 декември беше приета от парламента на Ирак.

Ситуацията в Ирак е изключително нестабилна от години и поради дейността на терористичната група "Ислямска държава", която завзе огромни територии в страната през 2014 година. 

Десетки убити и ранени при атака в Ирак

Десетки убити и ранени при атака в Ирак

Нито една групировка не е поела отговорност

Има все повече индикации, че ДАЕШ ("Ислямска държава") се реорганизира в Ирак две години след изгубването на последната си територия в страната.

Представители на кюрдското разузнаване и на западни служби съобщиха пред Би Би Си, че ДАЕШ се реорганизира и атаките на групировката се увеличават. Сега екстремистите са по-добре подготвени и по-опасни от "Ал Кайда", според Лахур Талабани, директорът на службата за разузнаване и борба с тероризма на Иракски Кюрдистан.