Повече от век, след като е положен първият камък и 92 години след като нейният известен архитект Гауди загива ударен от трамвай, "Саграда Фамилия" в Барселона най-накрая получава необходимите документи, съобщава "Гардиън". 

Сделка между попечителите на църквата и градския съвет означава, че проектът, по който строителството започва през 1882 г., ще получи разрешение за строеж.

Шедьовърът на Антони Гауди е най-посещаваният туристически обект на Барселона, привличащ 20 милиона посетители всяка година. Но до вчера липсваха нужните разрешителни.

Новото споразумение ще формализира строителните работи и ще проправи път за план, с който "да се проучат градски решения, за цялостно завършване на проекта на Антони Гауди", съобщава градският съвет.

Споразумението включва схеми за подобряване на обществения транспорт и околността. "Саграда Фамилия" ще плати 22 млн. евро, за да подпомогне изграждането на транспортната мрежа на града, включително 7 млн. евро за подобряване на достъпа до метрото в Барселона. Четири милиона евро ще бъдат инвестирани в обновяването на четири основни пътни артерии и 3 млн. Евро ще бъдат за поддържане на улиците безопасни и чисти.

"Саграда Фамилия е икона и най-посещаваният паметник в нашия град. След двегодишен диалог ние сключихме споразумение, гарантиращо плащането на лиценза, осигуряване на достъп до паметника и улесняване на местния живот с подобрения в обществения транспорт и реконструкция на близките улици", коментира кметът на Барселона Ада Колау. 

Работата по "Саграда Фамилия" започва през март 1882 г. въз основа на неоготически дизайн на архитекта Франсиско де Паула дел Вилар и Лозано. Когато той подава оставка скоро след това и с проекта се заема Гауди.

Катедралата бързо се превръща в работа на живота му. Той ръководи строителството между 1883 и началото на юни 1926 г., когато е ударен от трамвай и три дни по-късно и е погребан в параклиса в криптата на "Саграда Фамилия".

Сътрудникът на Гауди Доменек Сурганьес поема проекта, като се придържа към оригиналната концепция на Гауди. По време на испанската гражданска война студиото изгаря и първоначалните планове, рисунки, фотографии и модели са унищожени, но работата продължава.

Строителството трябва да завърши след осем години, за стогодишнината от смъртта на Гауди.