14 000 британци са починали през 2023 г. заради твърде дълги чакания в спешните отделения на болници, посочват от The Telegraph. А 268 случаи са настъпвали всяка седмица, по предварителна оценка на Кралския колеж по спешна помощ (RCEM).

65% от хората, оставени в отделения за спешна помощ за 12 часа или повече, са чакали за болнично легло, като процентът се равнява на над 1 милион пациенти годишно. По данни на RCEM много от тези пациенти са в критично състояние.

"Липсата на болничен капацитет означава, че пациентите остават по-дълго от необходимото и персонала на спешното отделение продължава да се грижи за тях, често в клинично неподходящи зони като коридори или линейки", заяви доктор Ейдриън Бойл, ръководител на RCEM.

Само през януари 177 805 пациенти са чакали 12 часа или повече, за да бъдат прегледани в спешно отделение, което е около 12.4% от всички пациенти.

Говорител на Национална здравна служба (NHS) във Великобритания заяви, че смъртните случаи са причинени от редица фактори, но не пожела да конкретизира. Благодарение на средствата в размер на 200 милиона лири по Плана за възстановяване при спешни грижи, работата на спешните отделения се подобрява, посочиха от здравната служба, като допълниха, че се прави всичко възможно времето за чакане да бъде намалено. По техни думи 5000 временно болнични легла са били добавени тази зима, с цел да бъде увеличен капацитета и да се помогне на пациентите възможно най-бързо.

Расте недоволството от здравеопазването във Великобритания

Расте недоволството от здравеопазването във Великобритания

Това е проблем за правителството на фона на предстоящите тазгодишни избори

Списъците с чакащи лечение във Великобритания са достигнали рекордните 7.7 милиона през ноември миналата година. Допълнително, миналата година почти 20 000 пенсионери са чакали над четири часа до пристигането на линейка, след като са пострадали при падане, по данни от миналия месец на либералдемократите. Случаите са двойно повече спрямо 2022 г.

Смъртните случаи през миналата година са с едва 17 по-малко спрямо 2022 г., когато ограниченията за COVID-19 бяха в сила. Британското правителство даде обещания за подобряване на ефективността до 130% в лечебните заведения.

Британският премиер призна провал по ключово обещание за здравеопазването

Британският премиер призна провал по ключово обещание за здравеопазването

Правителството не е направило достатъчно за намаляване на броя чакащи за болнично лечение в здравната служба