От вчера централните банки на 17 от 19-те страни членки на еврозоната спряха емитирането на банкноти от 500 евро, съобщават АФП и други медии.

Преди няколко години Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че спира отпечатването на банкноти от 500 евро, които рядко се засичат във всекидневието, но са от любимите на престъпниците.

ЕЦБ поясни, че само централните банки на Германия и Австрия се бавят. Те ще прекратят емитирането на банкнотите от 26 април, за да "осигурят плавен преход".

Купюрът от 500 евро представлява едва 2,3% от всички евро банкноти в циркулация през миналия месец.

Европейската централна банка издаде "смъртната присъда" през 2016 г., когато официално прекрати отпечатването заради безпокойство, че може да "улесни незаконни действия" след изследване, което е установило, че се използва за пране на пари, укриване на данъци и финансиране на тероризъм.

ЕЦБ спира печатането на купюри от 500 евро

ЕЦБ спира печатането на купюри от 500 евро

Вместо тях ще се емитират банкноти от 200 евро...

Понякога наричана "Бин Ладен", банкнотата се е доказала като компактен начин за трансфер на незаконни пари. 1 милион евро в банкноти от 500 евро тежат 2,2 килограма, което позволява да бъдат вкарани в чанта за лаптоп. Същата сума в банкноти от по 100 щатски долара - банкнотата с най-висока деноминация в САЩ - тежи почти шест пъти повече и изисква доста по-голяма чанта.