Най-малко 18 души са умрели в Съединените щати, а други 1080 са диагностицирани с белодробни заболявания поради пушене на електронна цигара. Това се посочва в доклад, публикуван в четвъртък от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Според документа са били докладвани смъртни случаи в 15 щата. Специалистите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията посочват, че по-голямата част от случаите (70%) са мъже, докато в 80% от случаите говорим за хора на възраст под 35 години. От тях 16% са подрастващите, които са под 18-годишна възраст.

Сан Франциско е първият град в САЩ, забранил продажбата на електронни цигари

Сан Франциско е първият град в САЩ, забранил продажбата на електронни цигари

Властите гласуваха за забрана на магазините да продават електронни цигари, а също и онлайн продавачите

През последните месеци в Съединените щати се засили дебатите за това дали електронната цигара има отрицателен ефект върху здравето. В началото на септември секретарят на здравеопазването и човешките услуги Алекс Хазард обяви, че властите на САЩ искат значително да ограничат продажбата на ароматни електронни цигари в страната. През август Министерството на здравеопазването в Илинойс регистрира първата в страната смърт от електронни цигари от тютюнопушенето. Починалият е диагностициран с тежко респираторно заболяване.

САЩ забраняват продажбата на електронни цигари на лица под 18 години

САЩ забраняват продажбата на електронни цигари на лица под 18 години

Калифорния забрани продажбата на цигари до 21-годишна възраст

През януари Скот Готлиб, ръководител на Администрацията по храните и лекарствата, заплаши производителите на електронни цигари с пълна забрана за продажба на техните продукти, ако през 2019 г. броят на тютюнопушещите се увеличи. Той цитира статистически данни, събрани от агенцията, според които броят на тийнейджърите, които пушат в САЩ, се е удвоил през последните години поради наличието на електронни цигари.