До 2,7 милиона европейци с профили във "Фейсбук" са засегнати от злоупотребата с лични данни, съобщи Европейската комисия, цитирана от АФП и "Файненшъл таймс".

Преди ден стана ясно, че повече от 87 млн. потребители на "Фейсбук" вероятно са засегнати от скандала с изтичането на данни. Повечето са американски граждани и скоро ще бъде възможно да проверят дали данните им са били използвани от Cambridge Analytica.

Русия обвини Фейсбук в цензура

Русия обвини Фейсбук в цензура

Премахването на профили на различни руски медии от Фейсбук е враждебен враждебен ход

По-рано беше съобщен по-малък брой засегнати потребители. От компанията Cambridge Analytica обявиха в изявление, че не може да са повече от 30 млн. души.

Британската фирма Cambridge Analytica неправомерно се сдобила с лични данни от профилите на 50 милиона души в социалната мрежа преди изборите за президент в САЩ през 2016 г.

Фейсбук премахна 270 страници на руската ферма за тролове

Фейсбук премахна 270 страници на руската ферма за тролове

За да бъдат защитени от намеса изборите в различни страни...

Скандалът коства постовете на ръководни лица.

Комисията обяви, че ще разговаря с ръководителите на социалната мрежа в началото на следващата седмица, тъй като "Фейсбук" призна, че британската компания Cambridge Analytica може да се е сдобила с профилите на 2,7 милиона европейци.

87 млн. потребители засегнати от Cambridge Analytica

87 млн. потребители засегнати от Cambridge Analytica

Повечето са американски граждани и скоро ще бъде възможно да проверят

Говорител на ЕК поясни, че вчера вечерта са получили отговор на писмо на еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова, което беше изпратено на "Фейсбук" през миналата седмица. Юрова попита компанията каква роля е заемала в споделянето на лични данни.

В отговора се изяснява на колко хора от ЕС неправомерно са използвани личните им данни от Cambridge Analytica, поясни говорителят.

"Вече е ясно, че ще са необходими допълнителни разговори с "Фейсбук", поясни представителят и добави, че разговорите ще включват правилата на ЕС за защита на данните и въпроси за демократичния процес.