Басуки Пурнама, християнският губернатор на Джакарта, Индонезия, е осъден на две години затвор за богохулство срещу ислямската религия, съобщава Ройтерс.

Снимка 292706

Източник: ЕПА

Съдебният процес е разглеждан като тест за религиозната толерантност в Индонезия - държавата в света с най-голямо мюсюлманско население.

Мюсюлманин измества християнин на поста губернатор на Джакарта

Мюсюлманин измества християнин на поста губернатор на Джакарта

Аниес Басведан е събрал 58 на сто

Според главния съдия Двиарсо Буди Сантиарто Пурнама е признат за виновен за извършване на престъпен акт на богохулство, за което получава две години затвор.

Осъденият заяви пред съда в столицата, че ще обжалва решението.

Мнозина са шокирани от присъдата, тъй като не са очаквали губернаторът да получи толкова тежко наказание. Телевизии, отразяващи процеса, излъчиха кадри пред съда с плачещи поддръжници на християнина от китайски произход.

Снимка 292705

Източник: ЕПА

Прокуратурата поиска една година условна присъда по обвинения в реч на омразата. Максималната присъда за реч на омразата е четири години затвор, а за богохулство - пет години.

Крайни ислямистки организации, чиито поддръжници се събраха пред съда, призоваха за максимално тежко наказание, тъй като вярват, че Пурнама е обидил Корана.

Хиляди полицаи бяха мобилизирани в столицата рано тази сутрин в случай, че се разразят сблъсъци между двата лагера.

Снимка 292703

Източник: ЕПА

Пурнама отрича да е сторил нещо грешно, макар че се извини за коментари, които направил по адрес на съперници. Той разкритикува политическите си конкуренти, че използват Корана в политическата си кампания преди изборите за губернатор на Джакарта.

Осъденият изгуби преизбиране на втори тур през април. Мюсюлманският му съперник Аниес Басведан ще поеме управлението на града през октомври.

Снимка 292704

Източник: ЕПА