Коронавирусните инфекции в Германия се разпространяват експоненциално с 20% повече през миналата седмица, обяви експерт от Институт "Роберт Кох", цитиран от "Ройтерс".

Представителят увери, че рисковете от поставянето на ваксината на AstraZeneca са относително малки.

250 млрд. евро е загубила Германия от пандемията, 16 000 фирми са фалирали

250 млрд. евро е загубила Германия от пандемията, 16 000 фирми са фалирали

В страната имаше няколко локдауна...

"Намираме се в началото на третата вълна. Това вече не може да се оспорва. А на този етап сме облекчили ограниченията и това ускорява експоненциалното нарастване", каза епидемиологът Дирк Брокман пред германската телевизия ARD.

Германското правителство реши по-рано този месец за постепенно разхлабване на ограниченията. Властите ще ги върнат, ако случаите на коронавирус надхвърлят 100 на 100 000 три последователни дни.

И Германия спира да използва ваксината на AstraZeneca

И Германия спира да използва ваксината на AstraZeneca

Решението е взето като "предпазна мярка"

В понеделник случаите нараснаха до 83 на 100 000 от 79 в неделя и 68 преди седмица. От "Роберт Кох" предупредиха, че може да достигне 200 до средата на следващия месец.

В понеделник Германия временно спря използването на ваксината на AstraZeneca.

Брохман коментира, че прави смисъл обяснението за относително малките рискове за населението, като подчерта, че 1000 души на 1 милион умират от коронавируса в сравнение с 1 на 1 милион вследствие на усложнение след поставянето на ваксината.

"В рисковите групи рискът от смърт от COVID-19 е много, много по-висок. Това означава, че е 100 000 пъти по-вероятно да се умре от COVID-19, отколкото от ваксината на AstraZeneca", каза експертът.