Стачка на италианската самолетна компания Алиталия (Alitalia), която влезе в специална администрация след заплаха от фалит, отмени 200 полета днес, съобщиха от превозвача, цитиран от АФП.

От компанията добавиха, че са успели 80% от пътниците да ги прехвърлят на други полети.

Алиталия е под специална администрация от 2 май по искане на акционерите, след като служителите отхвърлиха спасителен план от 2 милиарда евро, който включва намаляване на заплатите и затваряне на 1 700 позиции.

Изключвайки национализиране на превозвача, италианското правителство се надява някой да излезе с предложение за закупуване на компанията, в която 49% от дела е на самолетната компания от Обединените арабски емирства Etihad Airways.

Днешната стачка засяга вътрешни и международни полети.

В началото на май правителството се съгласи да отпусне 600 милиона евро заем, за да могат самолетите на Алиталия да продължат да летят за около 6 месеца, докато администраторите решат дали да продадат част от компанията или да обявят ликвидация.

Министърът на икономиката Карло Календа изключи национализация по-рано този месец, пояснявайки, че италианските граждани "вече са платили 7,5 милиарда евро през последните години в опит да спасят Алиталия".