Публично разследване в Нова Зеландия разкрива, че до четвърт милион деца, младежи и уязвими възрастни са малтретирани в държавната система за грижи и базирани на вяра институции от 60-те години на миналия век до началото на 2000 г., съобщава "Телеграф".

Кралската анкетна комисия твърди в междинен доклад, че много деца са били жертва на насилие в продължение на години от служители в психиатрични и държавни заведения, духовенство и приемни настойници.

Някои случаи на злоупотреба включват изнасилване и използване на електричество. "Нараняванията и мъките, причинени в историята на Нова Зеландия, са непростими", коментира социалният министър Крис Хипкинс.

Почти 70% от децата в системата за грижи са маори, а в доклада се казва, че сред най-често малтретираните са "най-уязвимите или маргинализирани сегменти от общността ... особено от маори, тихоокеански семейства, деца от бедни семейства, инвалиди, жени и момичета."

Архиепископ в Австралия осъден за прикриване на сексуални посегателства над деца

Архиепископ в Австралия осъден за прикриване на сексуални посегателства над деца

"Чорапът" започва да се разплита

Повечето оцелели са били на възраст между 5 и 17 години и повечето са малтретирани за период от 5 до 10 години, се казва в доклада. Той също така разкри, че до 256 000 души са малтретирани, или почти 40% от 655 000 души поставени под грижи през този период. Повечето злоупотреби, включително физическо насилие и сексуално насилие, са се случили през 70-те и 80-те години.

Оцелелите цитират "култура на мълчание и тайна" и много от тях вече страдат от проблеми с психичното здраве.

Католическата църква в Нова Зеландия ще проучи доклада, за да разбере как да се справи с жалбите и да предотврати злоупотреби. Архиепископът на Уелингтън кардинал Джон Дю коментира: "Ние дълбоко съжаляваме за вредата, причинена на толкова много."

Кралската комисия беше обявена през 2018 г., а премиерът Джасинда Ардерн заяви, че Нова Зеландия трябва да се изправи срещу "тъмна глава" в своята история.

Близо 100 000 души съдят "Бойскаути на Америка" за сексуално насилие

Близо 100 000 души съдят "Бойскаути на Америка" за сексуално насилие

Най-големият скандал за сексуално насилие с десетилетия в САЩ