Почти 100 000 предполагаеми жертви на сексуално насилие в "Бойскаути на Америка" (БСА) са се явили да поискат обезщетение от групата, съобщава БиБиСи.

Адвокат на ищците го нарече най-големият случай на сексуално насилие в САЩ. Исковете са подадени преди крайния срок в понеделник вечерта. Вътрешните файлове, публикувани през 2012 г., разкриха десетилетия на злоупотреба.

БСА - която подаде молба за несъстоятелност по-рано тази година - се извини на жертвите, заявявайки, че е "опустошена". Сега ще започнат преговори между предполагаемите жертви, БСА и техните застрахователи.

Организацията все още има значителен брой членове - повече от два милиона младежи на възраст от пет до 21 години. Но това е около половината от това, което бе през 70-те години на миналия век, спад, който съответства на нарастващия контрол върху организацията.

През февруари БСА заяви, че подава молба за защита срещу несъстоятелност, за да може да компенсира жертвите. Процедурите във федерален съд по несъстоятелност в крайна сметка ще доведат до създаването на фонд за уреждане на случаи на злоупотреба.

"Това е най-големият скандал за сексуално насилие в САЩ", коментира в понеделник адвокат Пол Моузес пред АФП. В неотдавнашно изявление БСА заяви, че е "трогната от смелостта" на тези, които са се явили.

"Умишлено разработихме отворен, достъпен процес, за да достигнем до оцелелите и да им помогнем да направят съществена стъпка към получаване на обезщетение. Отговорът, който видяхме от оцелелите, беше смущаващ", добави групата.

През 2012 г. "Лос Анджелис Таймс" разкри около 5000 преписки с подробности за обвинения срещу ръководители. Повечето инциденти не са докладвани на полицията и БСА си постави задачата да отстрани обвинените.

През 2010 г. Моузес спечели 20 милиона долара за бивш бой скаут, малтретиран от неговия лидер.