Повече от 35 милиона души по света са наркозависими, сочи новият годишен доклад за наркотиците на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), в който също се анализират последиците от пандемията от коронавирус.

Според Световния доклад за наркотиците 2020 269 милиона души са злоупотребявали с наркотични вещества през 2018 г. - 30% увеличение спрямо 2009 г.

"Уязвимите и маргинализираните групи, младите, жените и бедните плащат цената за световния проблем с наркотиците", отбелязват от агенцията.

Докато отражението на коронавируса върху наркотрафика все още не е напълно известно, ограниченията и затварянето на границите, свързано с пандемията, доведоха до недостиг на наркотици на улицата, което намали чистотата им и предизвика покачване на цените.

Междувременно растящата безработица и ограничените възможности се очаква непропорционално да засегнат най-бедните, което ги прави по-податливи да прибегнат към наркотици, наркотрафик и производство, за да могат да спечелят пари за прехрана.

В доклада се посочва, че пандемията е довела до използване на нови канали и методи от страна на наркотрафикантите, също "тъмен интернет", доставки по пощата и други. И тъй като пандемията предизвика недостиг на силни опиати, хората могат да потърсят по-достъпни пристрастяващи субстанции като алкохол и успокоителни.

Изследването показва, че канабисът е най-употребяваният наркотик през 2018 г. - 192 милиона души по света. В 69 държави в периода 2014-2018 г. повече от половината обвинения за наркотици са свързани с марихуана. Опиатите пък са най-смъртоносният наркотик (регистриран е 71% скок на смъртните случаи през последното десетилетие, включително 92% при жените и 63% при мъжете). Употребата на наркотици се е увеличила по-бързо в развиващите се държави в периода 2000-2018 г. в сравнение с развитите страни. Подрастващите и младите хора са най-големият дял от тези, които вземат наркотици.