Около 1/3 (32%) от населението на Франция одобрява назначението на Едуар Филип за премиер на страната.

Това показва социологическо проучване на Harris Interactive за сайта Atlantico, цитирано от ТАСС.

Припомняме, френският президент Еманюел Макрон избра дясноцентристкия кмет Едуар Филип за нов министър-председател на Франция. 46-годишният Филип не е от новата центристка партия на президента "Република, напред!", а от дясноцентристката "Републиканците".

Макрон назначава Едуар Филип за премиер на Франция

Макрон назначава Едуар Филип за премиер на Франция

Той е от дясната партия "Републиканците"

Изборът се разглежда като опит да се привлекат ключови фигури както от дясното, така и от лявото пространство на френската политика.

Ако 32 на сто от анкетираните считат, че назначението на Филип е "добро събитие", то 11% от респондентите го възприемат като "лошо събитие за страната". 57% от анкетираните се затрудняват да изразят мнението си.

73% от симпатизантите на движението на Макрон "Република, напред!" подкрепят избора на държавния глава. Голям процент, 47 на сто, също има и сред дясноцентристката партия "Републиканците", които подкрепят Филип за министър-председател.

51 на сто от французите са уверени, че назначаването на Филип ще бъде полезно за движението на президента.

Обаче 42% са на мнение, че тази политическа стъпка ще отслаби Социалистическата партия на Франция. 38% вярват също, че назначаването на Филип ще отслаби партия "Републиканците", а 32% - ще отслаби Националния фронт.

Проучването е проведено на 15 май, малко след съобщението на Макрон за новия премиер. В него са участвали 1 011 души.