Свлачища и наводнения от проливни дъждове в Източна Индонезия убиха най-малко 44 души и разселиха хиляди, съобщи агенция за помощ при бедствия в неделя, съобщава АП.

Кал потопи върху десетки къщи в село Ламенеле от околните хълмове малко след полунощ на остров Флорес в провинция Източна Нуса Тенгара. Спасителите са открили 38 тела и петима ранени, коментира Лени Ола, която оглавява местната агенция за бедствия.

Телата на трима души са открити, след като са пометени от наводнения в село Оянг Баянг, като 40 къщи са унищожени, каза тя. Стотици хора успяват да избягат от потопени домове, някои от които са отнесени от наводнението.

Сезонните валежи причиняват чести свлачища и наводнения и убиват десетки всяка година в Индонезия, верига от 17 000 острова, където милиони хора живеят в планински райони или в близост до плодородни заливни равнини.

В друго село Уайбурак трима души са убити, а седем са изчезнали, когато дъждовете причиняват излизане на реки от корита, заливайки с кална вода големи райони на Източен Флорес, допълва Ола. Четирима ранени са в местна болница.

Стотици хора са участвали в спасителни усилия, но разпределението на помощта е затруднено от спиране на тока, блокирани пътища и отдалечеността на района, коментира говорителят на Националната агенция за справяне с бедствия, Радитя Джати.

Властите все още събират информация за пълния мащаб на жертвите и щетите в засегнатите райони, каза Джати.

Съобщава се и за тежко наводнение в Бима, град в съседната провинция Западна Нуса Тенгара, близо 10 000 души са принудени да се евакуират , каза Джати.